Acvaristica, pesti, plante

Totul despre pesti exotici, plante si acvarii -animale iubite-
 
AcasaAcasa  CautareCautare  CalendarCalendar  FAQFAQ  MembriMembri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Recunoasterea pestilor bolnavi

In jos 
AutorMesaj
booghibooghi
Peste sergent
Peste sergent
avatar

Mesaje : 429
Data de inscriere : 24/07/2010
Localizare : Câmpina - Prahova

MesajSubiect: Recunoasterea pestilor bolnavi   Dum Aug 01, 2010 7:42 pm

RECUNOAŞTEREA PEŞTILOR BOLNAVI
înainte de a trece la simptomele generale ale bolilor, să precizăm cîteva noţiuni utilizate în ihtiopatologie, ştiinţă care se ocupă cu studiul bolilor peştilor.Toate organismele — vegetale şi animale -- care pot provoca boli prin deranjarea funcţiunii unuia sau mai multor organe poartă numele de agenţi patogeni. Bolile provocate de aceşti agenţi se numesc boîi biotice, iar cele cauzate de un agent fizic sau chimic, deci de un agent neinfecţios, se numesc boli abiotice.Se poate întîmpla însăr ca printr-o rană produsă de un agont fizic sau chimic sau de un parazit, să pătrundă în corpul peştelui agenţi patogeni; în acest caz vorbim de o infecţie secundară. Se consideră infectat orice peşte la care se poate pune în evidenţă agentul patogen, chiar dacă acesta nu-1 îmbolnăveşte. Aşadar, infecţia nu este urmată în toate cazurile de o îmbolnăvire vizibilă. Evoluţia bolii depinde de gradul infecţiei, de rezistenţa peştelui şi de condiţiile de mediu, în cazul unei boli în organismul peştelui se produc substanţe protectoare, numite anticorpi, care creează o stare de imunitate. O boală poate avea numeroase variante, care, de
asemenea, depind de rezistenţa peştelui, de intensitatea infecţiei,de capacitatea de înmulţire a agenţilor patogeni, precum şi de alţi factori, între care mediul are o însemnătate preponderentă.Dacă urmărim în mod sistematic comportarea peştilor în acvariu,ne obişnuim cu mişcările lor, care diferă adeseori de la o specie la alta şi care caracterizează comportarea normală a acestora. De asemenea, ne familiarizăm cu aspectele normale ale coloraţiei,formei, înotului şi ale hrănirii peştilor. Orice abatere de la aspectul normal constituie un semn că peştele este bolnav, în acest caz trebuie să intensificăm observările, pentru a recunoaşte boala încădin stadiul ei iniţial şi a lua măsurile de protecţie necesare.Acvaristului mai experimentat nu îi este greu să observeunele abateri de la aspectul normal al comportării peştelui. Totuşi,şi el se poate înşela uneori. Acvarofilului începător îi este însă foarte greu să descopere peştele bolnav, deoarece el nu cunoaşte din practică simptomele bolilor. Pentru a-i veni în ajutor, în cele ce urmează menţionăm principalele simptome duipă care se pot depista peştii bolnavi.
Exemplarele bolnave înoată foarte puţin sau foarte greoi,clătinîndu-se de parcă ar fi ameţite. Uneori mişcările lor sînt nervoase,semnalînd panică. Alteori, peştii bolnavi se ascund timpneobişnuit de lung după plante sau pietre. Speciile care în mod obişnuit se întreţin în masa apei, se ascund şi stau nemişcate pe fundul bazinului şi, invers, speciile bentonice (peşti de fund) înoată mereu la suprafaţa apei. în unele boli, înotul se face în salturi, iar corpul peştelui pare apucat de un tremur. Cîteodată îşi pierde echilibrul,se lasă ipe o latură sau se răsuceşte în jurul propriului său ax. înotătoarele îi sînt franjurate şi mutilate, iar solzii zburliţi. Pe corp se observă sîngerări, răni, uneori se văd cu ochiul liber diverşi paraziţi (lipitori) sau puncte albe. Corpul este acoperit cîteodată de un mucus alb sau fluorescent. Unele părţi ale corpului peştelui se înroşesc. Adeseori culoarea lui se schimbă, devine spălăcită, albicioasă, iar alteori negricioasă, în anumite boli se observă că peştele îşi freacă corpul de pietre, de plante sau de alte obiecte, de parcă ar vrea să scape de vreun parazit. Mişcările respiratorii ale peştelui sînt mai repezî, operculul deschizîndu-se şi închizîndu-se Ia intervale mai scurte. Deşi apa din acvariu are o temperatură optimă pentru specia respectivă,totuşi peştele se menţine zile întregi în apropierea sursei de încălzire a apei acvariului sau în apropierea dispozitivului de pulverizare a aerului. El nu are poftă de mîncare, mănîncă puţin sau nu mănîncă deloc. Uneori ia hrana în gură şi după un timp o scuipă. Corpul este vizibil subţiat sau, dimpotrivă, umflat în mod excesiv în regiunea abdomenului. Ochii peştelui sînt uneori bulbucaţi, alteori afundaţi în cap, de-abia se văd.De reţinut că adeseori se pot observa concomitent două, trei sau chiar mai multe simptome dintre cele descrise mai sus, ceea ce dovedeşte că peştele este într-adevăr bolnav. Exemplarele care prezintă unele semne de boală trebuie separate în bazine de carantină,pentru supraveghere şi tratament.Lupta pentru prevenirea bolilor, precum şi procedeele de tratament vor fi eficace numai dacă vom cunoaşte bolile mai frecvente ale peştilor de acvariu, cauzele şi agenţii patogeni respectivi,precum şi mijloacele de tratament.


Autor: ING. Z. KASZONI
Sus In jos
aco
Peste colonel
Peste colonel


Mesaje : 1084
Data de inscriere : 05/12/2009
Localizare : Ploiesti Sud

MesajSubiect: Re: Recunoasterea pestilor bolnavi   Vin Ian 14, 2011 12:41 pm

Subiectul va fi in continuare dezbatut pe noul forum, http://forum.aquaristic.ro .
Sus In jos
 
Recunoasterea pestilor bolnavi
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Acvaristica, pesti, plante :: Forum Acvaristica :: Boli-
Mergi direct la: