Acvaristica, pesti, plante
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Acvaristica, pesti, plante

Totul despre pesti exotici, plante si acvarii -animale iubite-
 
AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 informatii utile pentru pesti

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
Ionut T.
Administrator
Administrator
Ionut T.


Mesaje : 1229
Data de inscriere : 05/09/2009
Localizare : campina/prahova

informatii utile pentru pesti Empty
MesajSubiect: informatii utile pentru pesti   informatii utile pentru pesti Icon_minitimeJoi Sept 24, 2009 8:32 pm

Pesti bolnavi? Cum sa-i tratezi
Atat pestii adusi din acavriile prietenilor cat si ceia chizitionati de la pet shop poarta paraziti si bacterii, care de obicei nu afecteaa pestii in acvariile bine intretinuta de apa dulce. Este si felul in care noi, oamenii purtam milioane de bacterii si acarieni pe piele sau apr, fara ca acestia sa ne afecteze viata. Totusi, acesti pasageri "inofensivi" pot cauza necazuri mari atunci cand apar unii din factorii enumerati mai jos sau combinatii intre acesti factori:

1. Pestele este stresat si are imunitatea scazuta.
2. Conditii neadecvate in acvariu, in sepcial modificari bruste ale parametrilor apei.
3. Rani fizice: zgarieturi, muscaturi, lovituri.

Lasat netratat, un peste bolnav va raspandi boala in tot acvariul, in scurt timp ajungandu-se ca fiecare peste din acvariu sa moara daca nu este tratat.

Prevenirea.
Ca sa prevenim imbolnavirea pestilor trebuie sa evm grija la fiecare nou element care intra in acavriu. Bacteriile pot fi aduse pe pesti noi, plante sau obiecte de decoratiune puse in acvariu. Orice obiect aduc in acavriu fie din alt acvariu, fie cumparat, fie chiar preluat din natura (pietre, bucati de lemn) trebuie fiert ininte de a fi introdus in acavriu, pentru a preveni orice tip de contaminare a pestilor.

Pentru a preveni maladiile aduse in acvariu chiar de pesti trebuie sa avem grija la felul in care arata si se poarta pestiii pe care ii achizitionam:

1. Probleme la innotat sau innot anormal. Intr-un acvariu dintr-un pet shop sunt usor de observat aceste probleme daca incarcati sa priviti tot acvariu in ansamblu, si nu un anumit peste. Atunci vor iesi in avidenta pestii care innoata dificil sau nu sunt in tandem cu ceilalti pesti din acvariu.
2. Rani ale corpului sau inotatoarelor. Aceste rani apar pe corpul pestelui in urma unor hartuieli cu ceilalti pesti. Asta inseamna ca poate fi un peste cu comportament agresiv, ceea ce nu este de preferat mai ales daca aveti un acavriu mai mic. Pe de alta parte, daca ceilalti pesti din acvariu nu prezinta rani, e posibil ca pestele ranit sa fie deja infectat cu o boala, slabit, iar ceilalti pesti care l-au depistat il atataca din cauza acestui lucru.
3. Ochii incetosati sau puncte albe pe corp si pe aripi. Daca vedeti asemenea simptome inseamna ca pestii sunt deja bolnavi. Nu introduceti sub nici o forma un astfel de peste in acvariul dumneavoastra.

In acvariul de acasa fiti atenti la comportamentul pestilor examinandu-i in fiecare zi. Pestii stresati sau bolnavi pot prezenta anumite simptome:

1. Nu mananca ca de obicei
2. Se ascund in adaposturi sau in plante, sunt atacati des de ceilalti pesti din acvariu
3. Vin des la suprafata apei sa respire (ar putea fi si un semn de apa nearisita)
4. Plutesc la suprafata apei cautand aerul si nu coboara deloc inspre fundul acvariului. (daca se intampla la mai multi pesti e un semn al apei neaerisite)

Tratamentul bolilor

Puncte albe
Denumire stiintifica: Ichthyophthirius multifiliis
Cauza: dereglari de temperatura,, mai ales scaderi bruste ale acesteia, cresteri ale nivelului aminiacului si nitratilor in apa.
Simptome: pestele nu se hraneste, se ascunde prea des, are mancarimi si se scarpina, vina del la suprafata apei pentru a respira, aparitia unor pete albe pe tot corpul si pe aripioare.
Tratament: Tratamentul variaza in functie de greutatea pestelui, de sensibilitatea lui si de gradul de evolutie al bolii. Cel mai des intalnit tratament este folositea Verdelui de Malachit intr-o doza de 0,1 mg/litru de apa. Este bine sa mutati pestele infectat in alt acvariu pe parcursul bolii. Daca tratati un acvariu intreg indepartati filtrele de carbon ca sa nu absoarba medicamentul. Schimbati apa la 10-12 ore si repetati tratamentul in in mod gradat pana la 3 zile. O "baie sarata" va fi folositoare, mai ales pentru pestii puternic infestati. Daca pestele tolereaza temperaturi mai ridicate incercati sa ridicati temperatura apei. Cititi cu atentie instructiunile de pe prospectul medicamentului.

Aripioare transparente
Daca nu apare de una singura va urma altor boli deja localizate in acvariul dumneavoastra. Daca detectati cele mai mici semne de puncte albe sau pestii prezinta zone transparente pe aripioare sau coada este un semn sa va alarmati si sa inspectati daca echipamentul acvariului dumneavoastra functioneaza corect.
La inceput se vor vedea vinisoare, mai ales in zona cozii, apoi aceasta va deveni transaprenta , apoi se va inalbi. Boala este cauzata de o ciuperca care se va fixa si pe zonele cu rani.
Cauza: o bacterie care traieste in mod normal in apa si care ataca pestele stresa su ranit. Cea mai frecventa cauza este intretinerea proasta a acvariului.
Tratament: orice simptom al acestei boli trebuie tratat imediat prin imbunatatirea conditiilor apei din acvariu. Aveti grija ca confortul pestilor sa fie asigurat prin toate mijloacele, indepartati pestii agresivi si daca este cazul cresteti usor temperatura apei din acvariu. De obicei daca conditiile din acvariu se imbunatatesc pestele isi revine. Ca medicamente este bine sa cautati in comert ce e mai potrivit pentru tipul de acvariu pe care il aveti. Veti informatiile necesare la pet shop sau la farmacia veterinara. De obicei se fac bai sarate pestelui sau i se administreaza un medicament pe baza de phenoxyethanol

Ciuperca bucala
sau boala Columnaris
Simptome:
Faza cronica: mici pete albe spre gri pe cap. Infestarea buzelor si a interiorului gurii. Zonele infestate dezvolta excrescente pufoase, asemanatoare firelor de bumbac. Ciuperca gurii (ciuperca falsa) are un aspect mai intunecat, mai gri decat ciuperca reala si are un aspect mai granular.
Faza acuta: O infestare care are o incubatie de cateva zile se intampla de obicei la 25-32 grade C. De cele mai multe ori pestele nu afiseaza nici un simtom si moare destul de repede. Cele mai multe morti inexplicate de pesti sunt cauzate probabil de aceasta boala.
Cauza: infestarea cu bacteria Flexibacter Columnaris cauzata de deteriorarea starii apei din acvariu
Tratament: Pestii infectati vor fi tratati cu permanganat de potasiu cu o concentratie de 2 ppm pentru 8–10 ore. Aceasta concentratie va da apei culoare vinului rosu. Trebuie sa observati pestii pe parcursul tratamentului si daca observati la ei simptome de stres sau discomfort sa intrerupeti acest tratament. O alata varianta de tratament este aceea de a folosi un medicament pe baza de Phenoxyethanol, intrucat acesta este un fungicid.

Ciuperca cu aspect de bumbac
Deescriere: aparitia unor excrescente pufoase, cu aspect de floare de bumbac. Ciuperca se localizeaza de bicei pe zonele ranite, lovite sau pe urmele unor boli mai vechi. Daca pestele nu este tratat excrescentele capata o culoare maro-grizat, pe masura ce se umplu cu murdarie si cu resturi de alge.
Prevenirea: Pastrati apa in acvariu la calitate superioara, schimbati apa la durata optima si aveti grija sa fie bine aerisita.
Tratament: nu e necesar sa tratati tot acvariul decat daca toti pestii sunt infectati. Mutati pestii intr-un acvariu spital si tratatii cu un medicament fungicid pe baza de Phenoxyethanol. Cel mai important tratament este asigurarea calitatii apei si conditiilor de viata din acvariu.

Ochi incetosati

Cauza: Bacterie
Descriere:
Forma cronica: mici pete albe spre gri pe cap. Infestarea buzelor si a interiorului gurii. Zonele infestate dezvolta excrescente pufoase, asemanatoare firelor de bumbac. Ciuperca gurii (ciuperca falsa) are un aspect mai intunecat, mai gri decat ciuperca reala si are un aspect mai granular.
Faza acuta: O infestare care are o incubatie de cateva zile se intampla de obicei la 25-32 grade C. De cele mai multe ori pestele nu afiseaza nici un simtom si moare destul de repede. Cele mai multe morti inexplicate de pesti sunt cauzate probabil de aceasta boala.
Cauza: infestarea cu bacteria Flexibacter Columnaris cauzata de deteriorarea starii apei din acvariu
Tratament: aplicarea unui medicament pe baza de Phenoxyethanol. Este si fungicid si este eficient si in cazul in care boala este provocata de o ciuperca, si nu de bacterie.

Cauza: Ciuperca
Deescriere: aparitia unor excrescente pufoase, cu aspect de floare de bumbac. Ciuperca se localizeaza de bicei pe zonele ranite, lovite sau pe urmele unor boli mai vechi. Daca pestele nu este tratat excrescentele capata o culoare maro-grizat, pe masura ce se umplu cu murdarie si cu resturi de alge.
Prevenirea: Pastrati apa in acvariu la calitate superioara, schimbati apa la durata optima si aveti grija sa fie bine aerisita.
Tratament: nu e necesar sa tratati tot acvariul decat daca toti pestii sunt infectati. Mutati pestii intr-un acvariu spital si tratatii cu un medicament fungicid pe baza de Phenoxyethanol. Cel mai important tratament este asigurarea calitatii apei si conditiilor de viata din acvariu. Baile cu sare sunt de asemenea eficiente daca pestii dumneavoastra sunt rezistenti la sare.

www.animale-iubite.ro
Sus In jos
https://acvaristica.forumgratuit.ro
aco
Peste colonel
Peste colonel



Mesaje : 1084
Data de inscriere : 05/12/2009
Localizare : Ploiesti Sud

informatii utile pentru pesti Empty
MesajSubiect: Re: informatii utile pentru pesti   informatii utile pentru pesti Icon_minitimeVin Ian 14, 2011 12:39 pm

Subiectul va fi in continuare dezbatut pe noul forum, http://forum.aquaristic.ro .
Sus In jos
 
informatii utile pentru pesti
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Informatii privind vanzatorii de pesti si magazine pet shop
» Vand culturi grindali
» schimb pesti pe alti pesti

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Acvaristica, pesti, plante :: Forum Acvaristica :: Boli-
Mergi direct la: